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Q1.  	Is cost reimbursement the only basis upon which a contract will be issued, or is a time-and-materials basis possible? For example, can you charge fixed hourly rates for different job classifications that are not broken down by direct labor, fringe benefits, indirect costs, and profit?
A. [bookmark: _GoBack]Time and materials is another way of saying hourly rate plus cost reimbursement, which is what this RFP proposes. Bidders are required to provide a breakout of the direct labor, indirect overhead, G&A, fringe benefits, profit, and other categories (see Attachment 7, Budget) for all personnel listed to perform work under the contract. 
Q2.	In the event the Energy Commission contract with the prime contractor is cost reimbursable, can the prime contractor contract with a subcontractor on a fixed fee or time-and-materials basis?
A. Although the Energy Commission provides some direction regarding contracting and procurement (see Attachment 6, Exhibit D - EPIC Contract Special Terms and Conditions, “Contracting and Procurement Procedures”), the Energy Commission does not direct the Contractor how to pay their subcontractors. However, the Contractor must provide direct labor, indirect overhead, G&A, fringe and profit rates as instructed on Attachment 7 budget forms in order to be evaluated for consideration of an award under this RFP.  If awarded, the Contractor will only be reimbursed for subcontractor work at or below the rates listed on Attachment 7.  
Q3.	Do the Unallowable Cost and Federal Acquisition Regulations (FAR), part 31 provisions in the contract only apply to direct costs billed under the contract or do those provisions apply to the fringe and indirect cost rates as well?
A. The federal cost principles apply to indirect labor costs and fringe, to the extent that Title 2 of the Code of Federal Regulations, Subtitle A, Chapter II, Part 200, Subpart E deals with indirect labor costs and fringe. See, e.g., sections 200.400 (“Indirect [F&A] costs”), 200.416 (“Cost allocation plans and indirect cost proposals”).  
Q4.	Do subcontractors need to comply with Unallowable Cost and Federal Acquisition Regulations (FAR), part 31 provisions?
A. Yes, the requirements of the Federal Cost Principles (2 Code of Federal Requlations [C.F.R.], Part 200, Subpart E, sections 200.400 et seq.) and the Federal Acquisition Regulations (48 C.F.R., Ch. 1, Subchapter E, Part 31, Subpart 31.2) are applicable to subcontractors.
Q5.	Under the “Payment of Funds” section “e” the contract clarifies how the provisional fringe and indirect rates must be adjusted annually to reflect the actual rates but this contract section only applies “if the Contractor has an approved fringe benefits or indirect cost rate (indirect overhead, G&A, or F&A) from its cognizant federal agency.”   So if the Contractor does not have approved fringe or indirect cost rates, is the Contractor still required to annually adjust the provisional fringe and indirect rates or is no adjustment to actual rates required? 
A. Once the contract is approved, the contract does not allow for increases or adjustments in the rates (direct labor, fringe benefits, indirect costs and profit) contained in the bid for the term of the six-year contract. In response to this RFP, Bidders are required to list the maximum loaded hourly rate, per job classification, that will remain in place during the six-year term of the contract. The rates provided in the budget forms (Attachment 7) represent the maximum rates that are able to be billed. Also, a recipient who does not have an approved fringe benefit or indirect cost rate from its cognizant federal agency must otherwise comply with generally accepted accounting principles and applicable federal cost principles and federal acquisition regulations.  
Q6.	Does the definition of “Contractor” include affiliated companies of the company which enters into the contract with the CEC? 
A.	Whether or not an individual or entity is considered to be a part of the Contracting company and subject to the same terms as the Contractor depends on the corporate form of, and the specific nature of the relationship between, the entities in question, and as such is a case-by-case determination. It is possible, depending on the specific corporate form(s) and relationship(s), that affiliated companies of the company which enters into contract with the Energy Commission would be bound by some or all of the provisions of the contract resulting from this RFP. 
Q7.	Are National Laboratories eligible to bid on this RFP as a prime contractor? As a Subcontractor?
A. National laboratories are eligible to bid on this RFP, either as a prime or as a subcontractor, as long as they are able to comply with either the standard EPIC Program terms and conditions, or those specific to the Department of Energy which are currently under negotiation and will be posted at http://www.energy.ca.gov/contracts/pier.html#epicterms once finalized, and are otherwise eligible for this RFP.
Q8.	Is there any scoring penalty in the evaluation for out of state entities (as is the case with the EPIC Program project funding opportunities)?
A. The resulting contract will be funded by EPIC Program administrative funds, which have slightly different requirements than program funds. Therefore, Bidders will not be evaluated on whether the EPIC funds will be spent in California. Please note, however, the requirements to register and be in good standing with the California Secretary of State; the requirements for benefits to California IOU ratepayers; the availability of preference points for Sate of California certified small businesses and DVBEs and the availability of preference points under the Target Area Contract Preference Act for certain California-based firms; and other requirements for expertise and familiarity with California-based technologies and law. 
Q9.	Are you looking for a single firm that can team with other firms at the time that task orders are identified, or are you looking for a complete team that covers the entire scope of work at the time of the proposal submittal?
A. We are looking for a team consisting of a prime and subcontractors that can provide as much of the technical expertise as possible, per the listed Areas of Expertise (AOEs) and/or Scope of Work listed in the RFP. Technical personnel should be identified on the Attachment 8 forms, with a description of expertise for each AOE. Teams will be evaluated and scored based on how many AOEs are covered, and to what extent the required technical expertise is provided by the identified personnel. 
Q10.	Can you elaborate on how increases and adjustments could be done, such as increases for inflation, or cost increases that you may have? Or do you require rates to be set now? For example, if I had a year-by-year schedule, gradually increasing, or is it fixed at the price bid and its going stay at that rate for the entire six year period?
A. Once the contract is approved, the contract does not allow for increases or adjustments in the rates (direct labor, fringe benefits, indirect costs and profit) contained in the bid for the term of the six-year contract. In response to this RFP, Bidders are required to list the maximum loaded hourly rate, per job classification, that will remain in place during the six-year term of the contract. The rates provided in the budget forms (Attachment 7) represent the maximum rates that are able to be billed.  Although staff may receive pay raises over the term of the contract, the Energy Commission will only reimburse for actual direct labor expenses incurred, not to exceed the maximum rate listed for that specific classification in Attachment 7. 
Q11.	Regarding the Target Area Contract Preference Act (TACPA), is there a certain threshold allowance that gives you the full credit?
A. Bidders may apply for 5 percent preference points under this act, if they are a California-based firm that can demonstrate and certify, under penalty of perjury, that either (1) at least 50 percent of the total labor hours required to manufacture goods, OR (2) 90 percent of the total labor hours will be performed at an identified worksite(s) located in or adjacent to a distressed area as defined in California Government Code, Title 1, Division 5, Chapter 10.5, section 4532. Bidders can apply for an additional 1-4 percent workforce preference, if the Bidder can demonstrate and certify that they will hire persons with a high risk of unemployment living within a targeted employment area or enterprise zone eligible employees equal to 5-20 percent of its workforce during the period of the contract performance. The preference is discussed on page 35 of the RFP Manual, and more information can be found at http://www.documents.dgs.ca.gov/pd/poliproc/tacpapage.pdf, and in Government Code sections 4530 et seq.
Q12. 	For the Awardee of this RFP, will there be a conflict of interest in bidding on other EPIC work, with other entities?
A. Yes, potentially. See Attachment 6, Exhibit D, Special EPIC Contract Terms & Conditions, “Conflicts of Interest.” In particular, please note that no person, firm, or subsidiary thereof that has been awarded a consulting services contract may submit a bid for or be awarded an agreement for the provision of services, the procurement of goods or supplies, or any other related action that is required, suggested, or otherwise deemed appropriate in the end product of the consulting services agreement. This includes, but is not limited to, a prohibition on a contractor’s ability to bid on solicitations that they have helped develop, or even program areas where a contractor has identified need even if that contractor did not craft the solicitation itself; and a prohibition on bidding on solicitations on which a contractor may be participating in an evaluation capacity. However, this may not apply to any person, firm, or subsidiary thereof that has been awarded a subcontract of a consulting services contract that amounts to no more than ten percent (10%) of the total monetary value of the consulting services contract. 
Q13.	For Task 2 – Proposal Reviews, is there a conflict of interest provision in the terms and conditions relating to whether a contractor or subcontractor is supporting some of the other EPIC Program proposals that are already in there? Does this include government entities?
A. Yes, there is a conflict of interest provision in Attachment 6, Exhibit D, Special EPIC Contract Terms & Conditions, “Conflicts of Interest.” These provisions apply to government entities. Regardless of affiliation, each technical advisor that is selected to review an EPIC project proposal or application will be required to complete and submit a Conflict of Interest form provided by the Energy Commission. These will be reviewed by the Energy Commission to ensure that no conflicts exist before work begins.  Please also see the answer to Q.12, above. 
Q14.	Will potential conflict of interest situations be evaluated as an entity or an individual basis? For example, if an individual from a university is already on one of the proposals, will that prohibit anybody else from the same university from bidding on this RFP?
A. Conflicts of interest will be evaluated on a case-by-case basis, and it is possible that an individual’s conflict could result in the entity for which that individual works being disqualified from bidding on a future solicitation. Please also see the answer to Q.12, above. However, it appears that this question may relate not to the follow-on work prohibition contained in Attachment 6, Exhibit D, Special EPIC Contract Terms & Conditions, but rather may relate to eligibility to bid on this RFP in the first instance, based on a preexisting agreement. If there is a question as to whether an entity is eligible to bid on this RFP because of a potential conflict of interest, the entity should contact our technical staff, who together with the Energy Commission’s legal office will gather case-specific details and make a determination as to whether a conflict of interest exists that would preclude bidding on this RFP. Please keep in mind that this is a separate question from the follow-on work prohibition, and other provisions on conflict of interest contained in the Special Epic Contract Terms & Conditions, that may apply once the contract is entered into.
Q15.	Can members of the selected team compete for EPIC projects in the future?
A. Please see the answer to Q. 12, above.
Practically, because the work sought by this RFP is very broad in scope, this means that a contractor for this RFP may be substantially precluded from competing in future EPIC solicitations.
Q16.	So people that have areas of expertise in the areas you’re looking for can either work on this contract or propose on related work.
A. Please see the answer to Q. 12, above.
Practically, because the work sought by this RFP is very broad in scope, this means that a contractor for this RFP may be substantially precluded from competing in future EPIC solicitations.
 Q17.	Regarding the qualifications, can Bidders use prior work experience from outside the state, or does it have to be California-based experience?
A. Bidders may use their prior work experience from outside of the state, as long as it is relevant to the qualifications they are trying to demonstrate in their proposal.


Q18.	In comparing Attachment 8 with the cost spreadsheets, it appears that Attachment 8 is asking us to identify three specialists for all 37 Areas of Expertise. Those will likely be real senior technical people that the Energy Commission can use to evaluate proposals. For the cost spreadsheets, should you include the range of people that would also work on the contract or just those senior technical people that you’re looking for?
A. The Attachment 8 forms require technical experts to be identified. The Budget forms (Attachment 7) require all personnel (prime and all subcontractors), that may seek reimbursement   for work under the contract, to be listed. Please see the instructions on each form for further details. 
Q19.	Do you want resumes for mid-level people that we included in the cost sheets as well?
A. Yes. Bidders are required to submit a resume for all personnel (prime and all subcontractors) that are listed under the contract. However, only those that will be performing work under Task 1 – Agreement Management, will be evaluated.
Q20.	How do you accommodate the fact that people with technical expertise quit, die, get sick, or otherwise need to be replaced over the six year period? 
A. The procedures for adding new personnel and new subcontractors to the contract are provided in Attachment 6, Exhibit D, EPIC Contract Special Terms and Conditions, “Contracting and Procurement Procedures,” subsection (b), “Process for Adding Personnel and Subcontractors.”
Q21.	Will we be getting a list of the attendees of this meeting?
A. Yes. The list of in-person attendees, and those on WebEx, is posted here:  http://www.energy.ca.gov/contracts/RFP-14-311/RFP-14-311_Pre-Bid_Conference_Attendee_List.pdf
Q22. Do you want 3 references from each team member or 3 from just the prime?
A. We need 3 references for the Bidder’s (Prime Contractor) Organization, not individual team members.
